De wereldeconomie veroorzaakt grote schade aan onze planeet. Klimaat en natuur worden dagelijks verder aangetast. Dat moet anders. We moeten naar een ciruclaire economie, en wel zo snel mogelijk. Uiterlijk 2050 moet de omschakeling een feit zijn.

De wereldeconomie is nog maar een fractie circulair (ca. 8%) en er zit nog weinig beweging in. Hoe moeten we het doel voor 2032 (17% circulair) en 2050 (100%) ooit halen? Grafiek: Caspar Bosma, data: Circularity Gap rapporten.

Bekijk je de gegevens in de grafiek, dan zakt je de moed in de schoenen. De voortgang in de afgelopen jaren is minimaal, vanaf 2018 tot 2023 is er zelfs sprake van een neergaande lijn. Het eerste doel, een verdubbeling, is al zo hoog gegrepen dat dit volgens mij niet realistisch is. En hoe moeten we ooit de 100% halen in 2050?
Toch blijven we hoopvol en verduurzamen we dapper verder in een traag tempo.

De consument krijgt daardoor de indruk dat we op de goede weg zijn, want er wordt aan gewerkt. Het komt goed. Hij kan dus rustig slapen. Maar het klimaat raakt steeds verder ontregeld, de natuur wordt onverminderd verder gesloopt en het milieu nog meer vervuild. De wetenschap spreekt niet voor niets over een crisis. Er is wel degelijk reden voor paniek.

De wereld moet duurzaam en wel zo snel mogelijk. De oplossing moeten we niet verwachten van systeemverandering. De trein van de circulaire economie heeft grote vertraging en rijdt momenteel stapvoets. Het spoor moet zelfs nog gelegd worden. Daarom moeten we de verduurzaming ergens anders realiseren: bij de consument.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *