Leefstijl aanpakken - toch wel aan de orde stellen

Bereik je het tegendeel als je de moderne consument-leefstijl aan de orde stelt?

Ik wil de moderne consument-leefstijl aan de orde stellen. Maar bereik ik daarmee juist niet het tegendeel? 

Als het onderwerp 'salonfahig' was, hoefde ik er geen boek over te schrijven, maar juist omdat het zo'n taboe is wil ik het onder de aandacht brengen. 

Voor mij is het zonneklaar dat onze leefstijl onhoudbaar is geworden. 
De klimaatverandering heeft onze leefstijl ingehaald en ook de voortrazende natuur-verwoesting maakt onze manier van leven onhoudbaar. Dan kun je wel blijven wegkijken en de leefstijl van de consument, en van jezelf, en de consument als mens, uit de wind proberen te houden. De stemmen die oproepen tot verandering en herbeschouwing klinken echter steeds luider en komen uit allerlei hoek, van wetenschap tot politiek, van industrie tot journalistiek. (Bijv. industrie, Tata steel: we ademen staal en Shell: consument is afnemer, zolang die vraagt naar fossiele brandstoffen, leveren we. ) 

Hoe menselijk het ook is om met de vinger naar de ander, de overheid of de industrie te wijzen, om de problemen serieus te benaderen moet je niet bij de dealer zijn, maar de blik wenden naar de fossiel-verslaafde, nl. de consument, de koopverslaafde, reisverslaafde. 

En de economie dan? Hoe moet het daar dan mee, als ik minder zou gaan kopen? Stel jezelf de vraag: leef ik voor de economie? Dan is dat een terechte zorg. Ook als je louter voor jezelf leeft, hoef je niks te veranderen. Zijn er echter andere dingen belangrijk, zoals een leefbare toekomst voor je kleinkinderen, dan is koopkracht bepaalt niet zaligmakend. 

Maar een stap terug doen is toch niet mogelijk? Een klein deel van de inwoners van Europa en ook Nederand zit op het bestaansminimum. Die kunnen geen stap terug doen. Maar hun koolstof-voetafdruk is laag vergeleken bij degenen die meer te besteden hebben. Een groot deel van de bevolking is zo rijk, dat het bij de 1% rijksten ter wereld behoort. En heeft volop mogelijkheden om energie, water en grondstoffen te besparen.

Volgens MilieuCentraal kan het gemiddelde Nederlandse huishouden tot wel 50% minder broeikasgassen uitstoten.

Reacties

Geen opmerkingen

Reactie plaatsen

* Deze velden zijn verplicht