Het klimaat in mijn leven

Zeer tegen mijn zin speelt het klimaat een hoofdrol in mijn leven. De klimaatverandering gaat mij niet in de kouwe kleren zitten. Lang geleden is dit probleem al tussen mijn oren gekropen. En daar gaat het niet meer weg. Ik maak er zelfs werk van1.

De temperatuur in Nederland stijgt gestaag, zoals te zien is in deze grafiek van het KNMI2. Bij mijn geboorte was het 9,2 °C en inmiddels is het zo’n 11°C gemiddeld.

Lang heb ik gedacht dat ik de gevolgen van de opwarming van de planeet niet meer zou meemaken. De vooruitzichten waren weliswaar somber, maar dat scenario leek nog ver weg. Toen ik in 2018 aan mijn onderzoek begon, waren er al duidelijke signalen van een veranderend klimaat. Inmiddels heeft het jaar 2023 me laten zien dat het al veel ernstiger is dan ik vreesde.

In mijn kennissenkring ben ik zowat de enige die het klimaat op nr. 1 zet. En dat terwijl een deel van mijn vrienden milieukundigen zijn. Ik kan daar met mijn pet niet bij. Al lange tijd zoek ik naar een antwoord. Is het desinteresse? Zijn ze gewoon niet geïnformeerd? Ongevoelig misschien of afgestompt? Verkeerd voorgelogen? Aan hun intelligentie kan het niet liggen.

Gelukkig heb ik één vriendin die ook het klimaat op de eerste plaats heeft gezet. En gelukkig ontmoet ik ‘virtueel’ ook mensen die de ernst van de situatie inzien en de consequenties daaruit trekken.

  1. Binnen mijn eenmanszaak besteed ik vrijwel al mijn tijd aan het zoeken naar wegen om mijn medemens over te halen klimaat-vriendelijk te gaan leven. ↩︎
  2. Jaargemiddelde temperatuur – KNMI |
    https://www.knmi.nl/klimaatdashboard ↩︎

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *