Geen steentje bijdragen

Waarom steentje bijdragen foute voorstelling van zaken is

Consumenten worden opgeroepen een steentje bij te dragen voor een duurzame wereld en een leefbaar klimaat. Op vrijwillige basis.

 verkeerde voorstelling van zaken

 duurzaam bestaat niet

 geen kwaad doen 

 

Een steentje bijdragen gaat helemaal voorbij aan de rauwe werkelijkheid: de consument draagt dagelijks zijn steentje bij aan aan de klimaatcrisis en aan de verdere aantasting van de planeet.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er is geen sprake van opzet, wel van onwetendheid. De ‘negatieve’ bijdrage is eenvoudig zichtbaar te krijgen door de ecologische voetafdruk te bekijken.

De verwarring is niet van gisteren. Al 50 jaar lang wordt gewezen op ‘goed doen’ als ‘oplossing’ voor milieuproblemen. Maar waar het om gaat is ‘geen kwaad doen’.

Het verhaal dat de overheid en ook ngo's vertellen deugt niet. In feite is de moderne leefstijl een ramp voor de planeet. Voedsel, kleding, wonen, reizen en niet te vergeten het kopen van nieuwe spullen, alles veroorzaakt uitstoot, vervuiling, vergiftiging en vernieling. Vrijwel elk product ‘bevat’ fossiele brandstoffen en het meeste dat je koopt leidt ook tot milieuvervuiling of aantasting van de natuur. Duurzaam is: niets kopen. 

Maar dat wil de consument natuurlijk niet. Integendeel, aangespoord door de marketing streeft hij naar maximaal kopen, zolang het te betalen is, of hij er een lening voor kan krijgen.

Vaak wordt gewezen op de ‘duurzame’ variant van spullen. Maar dat blijkt weinig uit te halen. Een elektrische auto bijjv. is ca. 35% minder vervuilend dan een benzine of diesel auto. En dus helemaal niet duurzaam, zoals de reclame je wil doen geloven. Veel groene producten worden gemaakt met of van fossiele brandstoffen. En voor het transport van ver is veel stookolie of kerosine nodig.

Wat maakt het uit als je een paar kg CO2 uitstoot voorkomt door plastic verpakking te weigeren, als je tonnen CO2 de lucht in jaagt door een vliegreis? Klimaatactie is mooi, maar er zijn grote veranderingen nodig in leefstijl. MilieuCentraal spreekt van Klimaat klappers, aanpassingen van (koop) gedrag die de koolstof voetafdruk substantieel verlagen.

Het verhaal moet dus anders. Een steentje bijdragen? Nee, de schade tot een minimum beperken. We leven in een economisch systeem dat een kettingzaag is voor de planeet. En dat systeem gaat niet snel veranderen. Kopen van producten en diensten betekent daarom (nog steeds) aantasting.

We moeten geen steentje bijdragen aan de vernieling van de planeet waarop we wonen. Geen olie op het klimaatvuur gooien. En verdere aantasting van de planeet stoppen.

Reacties

Geen opmerkingen

Reactie plaatsen

* Deze velden zijn verplicht